
Dwadzieścia procent Amerykanów odpowiada za 50% emisji gazów cieplarnianych
21 marca 2018, 07:44Zaledwie 20% Amerykanów jest odpowiedzialnych za niemal 50% amerykańskiej emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą. Główną przyczyną jest tutaj wysoki poziom konsumpcji wołowiny.

Dieta uboga w asparaginę może ograniczyć przerzutowanie pewnego typu raka piersi
8 lutego 2018, 11:32Ograniczenie w diecie myszy zawartości aminokwasu asparaginy w bardzo dużym stopniu ogranicza zdolność trójujemnego raka sutka do tworzenia przerzutów.

W mleku i wołowinie występują bakterie, które powiązano z reumatoidalnym zapaleniem stawów
31 stycznia 2018, 06:25Szczepy bakterii występujące w mleku i wołowinie mogą być wyzwalaczem dla reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) u osób z grupy genetycznego ryzyka.

Nadużywanie alkoholu powoduje starzenie na poziomie komórkowym
27 czerwca 2017, 10:39Im więcej alkoholu ktoś pije, tym bardziej starzeją się jego komórki.

Czekolada z dodatkiem 50% wołowiny
21 czerwca 2016, 12:38Mustafa Farouk, technolog żywności z Ag Research, stworzył wysokobiałkową czekoladę zawierającą 50% wołowiny. Chce zachęcić do niej ludzi, współpracując ze sklepem Devonport Chocolates z Auckland.

Skrajnie wykorzystywany i zabijany
6 sierpnia 2015, 09:25Błonkówki Reclinervellus nielseni są mistrzyniami manipulacji swoimi ofiarami - pająkami zombi, które bez odpoczynku przez 10 godzin budują dla nich specjalną sieć z kokonem do przepoczwarczenia.

Wulkan może zniszczyć Japonię
24 października 2014, 10:02Profesorowie Yoshiyuki Tatsumi i Keiko Suzuki z Uniwersytetu w Kobe ostrzegają, że w ciągu najbliższego wieku Japonia może zostać niemal całkowicie zniszczona przez wielką erupcję wulkaniczną. Naukowcy przeanalizowali siłę i częstotliwość erupcji na Wyspach Japońskch z okresu ostatnich 120 000 lat i wyliczyli, że prawdopodobieństwo wystąpienia katastrofalnej erupcji wynosi około 1% w ciągu najbliższych 100 lat.

Krytycy kulinarni skosztowali pierwszego burgera z mięsa z probówki
5 sierpnia 2013, 12:55Dziś (5 sierpnia) na konferencji prasowej w Londynie przygotowano i skosztowano najdroższego hamburgera świata - przekąska powstała z mięsa z probówki.

Protezy dla karetty
15 lutego 2013, 14:14Przekształcone w wiosła przednie kończyny Yu, samicy karetty, zostały odgryzione przez rekina. Okaleczone zwierzę wpadło 5 lat temu w sieci rybackie. Wiele wskazuje na to, że szczęście się wreszcie do żółwicy uśmiechnęło, bo opiekunowie z Suma Aqualife Park w Kobe przygotowali dla niej gorset z protezami utraconych części ciała.

Czerwone mięso dla dobrego nastroju?
21 marca 2012, 10:36Jeśli kobiety jedzą mniej czerwonego mięsa, niż zalecają normy, częściej diagnozuje się u nich zaburzenia depresyjne i lękowe (Psychotherapy Psychosomatics).